top of page

HVORFOR ASKETRÆ?

 

Fakta om asketræ

 

Vi anvender kun asketræ i forbindelse med produktion af møblerne. Ask findes overalt i løvskove på fugtig næringsrige skovbunde. Et asktræ kan blive 40 meter højt i Danmark, normalt bliver den 25-30 meter. Ask kan blive 200-300 år gammelt. Ask bliver normalt fældet når det er mellem 50 og 80 år. Ask producerer 7 m3 træ/hektar om året. 2 % af det danske skovareal er dækket af ask

 

VIDSTE DU

at de første flyvemaskiner blev bygget af asketræ

at man i den nordiske mytologi fortalte at hele verden var et enormt asketræ

at ask var det oldnordiske navn for vikingeskib. Vikingerne blev kaldt for askemænd.

 

ANVENDELSE

Asketræ er lyst træ med en smal lys splint. Ask kan udvikle det man kalder falsk kerne (brun-kerne). Det er en mørkere - gråbrun kerne, der gør veddet mindre værdifuldt. Der er ingen beskyttende stoffer i veddet. Derfor bliver det let angrebet af råd og svamp. 

 

EGENSKABER VED ASKETRÆ

Ask er en af de mest værdifulde træsorter i vore skove.

Asketræ er stærkt (dets styrkeegenskaber er større end egens).

Asketræ er elastisk og sejt. Asketræ er smukt og meget lyst.

Ask er let at bearbejde.

 

Asketræ er så stærkt og elastisk, at det siden oldtiden er blevet brugt til skafter på redskaber, f.eks. økser og skovle – og til vogne, stiger, spyd og buer. I nyere tid har man brugt asketræ til sportsredskaber, ski og golfkøller. De første flyvemaskiner blev bygget af asketræ, fordi træet var sejt og stærkt. Af samme grund har man også brugt asketræ til karrosseriet i nogle bilmærker. I vore dage bliver ask mest brugt til møbler, gulve og redskaber. Unge asketræer kan bruges til bundgarnspæle.

bottom of page